RFZO ne odustaje od elektronskih zdravstvenih knjižica

Bez autora
Jul 25 2013

Elektronske knjižice su neophodne, jer nas na to obavezuje zahtev Evropske unije, kažu u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO) i dodaju da ostaju pri tom da ova elektronska dokumenta treba da se uvedu.Na ovaj način u RFZO pojašnjavaju juče izdato zajedničko saopštenje fonda, Ministarstva zdravlja, ombudsmana Saše Jankovića, poverenika Rodoljuba Šabića i Tatjane Babić, direktorke Agencije za borbu protiv korupcije, u kojem je navedeno da građani neće biti u obavezi da u zakonom definisanom roku zamene papirne knjižice elektronskim karticama.

RFZO ne odustaje od elektronskih zdravstvenih knjižicaElektronske knjižice su neophodne, jer nas na to obavezuje zahtev Evropske unije, kažu u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO) i dodaju da ostaju pri tom da ova elektronska dokumenta treba da se uvedu.

Na ovaj način u RFZO pojašnjavaju juče izdato zajedničko saopštenje fonda, Ministarstva zdravlja, ombudsmana Saše Jankovića, poverenika Rodoljuba Šabića i Tatjane Babić, direktorke Agencije za borbu protiv korupcije, u kojem je navedeno da građani neće biti u obavezi da u zakonom definisanom roku zamene papirne knjižice elektronskim karticama.

Pre tri nedelje u intervjuu za „Politiku”, profesor dr Momčilo Babić, direktor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, najavio je da se elektronske zdravstvene knjižice uvode na zahtev EU i da je to jedan od uslova za evropske integracije. Odgovore na pitanja da li se od elektronskih knjižica sada odustalo zbog činjenice da ova zamena košta oko 20 miliona evra, kao i kako se „opravdati” zbog kršenja preporuka EU nismo mogli juče da dobijemo od prvog čoveka RFZO, koji je na putu van zemlje do sledeće nedelje i ne odgovara na pozive.

– Uvođenje novih knjižica je jedan od uslova EU i tako je u 28 zemalja članica Evropske unije. Imamo dopis EU da nije bilo napretka u uvođenju zdravstvenih dokumentacija. RFZO nikako ne može da zaustavi izradu novih knjižica. To mogu da urade samo Narodna skupština i vlada. Kampanju koja se vodi protiv uvođenja zdravstvene dokumentacije, koja je neprincipijelna, shvatam kao kampanju protiv zakona. Oni koji su protiv, mogli su to da kažu do 9. avgusta 2011, kada je stupio na snagu zakon, ali tada se niko nije javio – rekao je dr Babić u nedavnom intervjuu za naš list.

Kako saznajemo, u izveštaju o napretku Srbije za 2012. godinu u poglavlju „Sloboda kretanja radnika”, kao i u Akcionom planu za ispunjavanje preporuka Evropske komisije sadržanih u godišnjem izveštaju o napretku RS u procesu Evropskih integracija za 2012, stoji rečenica: „Nije zabeležen nikakav pomak o pitanju elektronske zdravstvene knjižice.”

Saša Janković, zaštitnik građana, juče je za „Politiku” rekao da je za EU važno da se radi na uvođenju elektronskog zdravstvenog kartona, a ne kakvu ćemo knjižicu imati.

– Nema potrebe da se pravi zastoj kada je reč o elektronskom kartonu. U njemu treba da stoje podaci o pregledima, terapiji, uputima... Te stvari pišu u kartonu, a ne u knjižici. EU traži da se napreduje u tom pravcu. Odlukom da se odloži uvođenje novih knjižica, neće se kršiti zakon, jer je to u ovom trenutku dobar korak i očekujem da će odluku usvojiti parlament i vlada. Još pre nekoliko godina pokrenut je mehanizam da se papirne knjižice zamene elektronskim, ali treba imati na umu da se trenutno u zemlji porukama sakupljaju pare za lečenje dece u inostranstvu, da nema lekova, da su uslovi u bolnicama loši i da neke klinike nemaju normalne toalete, da su male plate lekara, da se pacijenti svakodnevno nalaze u situaciji da ne mogu da ostvare prava i da ima drugih prioriteta u ovoj oblasti nego da svaki građanin izdvaja 500 dinara za knjižicu – smatra zaštitnik građana.

Naš sagovornik ističe da je pre dve godine odštampano više od milion novih kartica i da ne bi propale, one će biti deljene najranjivijim kategorijama stanovništva besplatno. Ukoliko neko želi da ima novi dokument može da ga dobije po ceni koju je RFZO odredio, objašnjava Janković. On napominje da birokratija može da se smanji i sa papirnim knjižicama, odnosno da se u kompjuterima RFZO i bolnica koji su povezani sa Poreskom upravom, vidi ko je uplatio zdravstveno osiguranje a ko nije, kao i da li će moći da se pojednostavi postupak overavanja knjižica.

Prema rečima dr Nevenke Dimitrijević, iz Saveza sindikata lekara i farmaceuta, uvođenje elektronskih knjižica u ovom trenutku samo bi unelo pometnju među pacijente, koji bi morali da idu od šaltera do šaltera, a ništa korisno ne bi time dobili.

– Svaki novi dokument ukoliko nema prateće infrastrukture, predstavlja problem. Nemaju sve ordinacije kompjutere, često se dešava da padne sistem, pa onda da nema struje... Samim tim bi bilo nemoguće „očitavanje” pacijenta sa novom karticom. Na novoj kartici će postojati samo osnovni podaci pacijenta, a bilo bi bolje da je neko razmišljao da ona treba da sadrži informacije o tome da li je osoba alergična na nešto, koje je vakcine primila, koju terapiju uzima... – kaže dr Dimitrijević.

Ministarstvo zdravlja juče nije želelo da se oglasi povodom priče o odlaganju odluke o uvođenju novih knjižica, naglašavajući da je „adresa” za tu temu RFZO. U fondu se, opet, pozivaju na zvanično saopštenje koje „Politika” juče objavila, uz objašnjenje da se od elektronskih knjižica neće odustati u potpunosti, već će biti pomeren rok u kojem one treba da se zamene papirnim.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik